Bemiddelingskosten

Als je een woning wil huren, dan bestaat de kans dat de makelaar je vraagt om bemiddelingskosten of andere kosten te betalen. Slechts weinig mensen weten dat dit vaak helemaal niet is toegestaan. Op deze pagina leggen we je daarom meer uit over de wettelijke regels omtrent bemiddelingskosten.

Wat zijn bemiddelingskosten?

Bemiddelingskosten zijn de kosten die een makelaar in rekening brengt voor het bemiddelen tussen jou en de eigenaar/verhuurder van een woning en de diensten die daarbij horen. Bij bemiddelen kun je denken aan:

  • Het zoeken van geschikte woningen in opdracht van een potentiële huurder;
  • Het zoeken van gegadigden voor een woning in opdracht van de eigenaar/verhuurder;
  • Het inwinnen en geven van informatie over de woningen;
  • Het bezichtigen van die woningen met de woningzoekende; 
  • Het onderhandelen over de huurprijs en verdere contractvoorwaarden; 
  • Het opstellen en aan beide partijen verschaffen van de huurovereenkomst; 
  • Het voorlichten van partijen over de betekenis van de contractvoorwaarden van de huurovereenkomst en het verschaffen van de huissleutels. 

De benaming of omschrijving van deze kosten is niet relevant. De kosten die voor deze diensten worden gevraagd zijn allemaal bemiddelingskosten, ook al worden ze door makelaars soms anders omschreven. Benamingen zoals o.a. administratiekosten, contractkosten, marketingkosten, verhuurkosten, commissiekosten, advieskosten, kantoorkosten, makelaarskosten, inspectiekosten, courtage, eenmalige kosten huurder, enz., zijn gangbaar.

Wanneer betaalt een huurder bemiddelingskosten?

Sommige makelaars werken als aanhuurmakelaar. Zij gaan in opdracht van de huurder op zoek naar een geschikte woning. Wanneer je een makelaar zelf de opdracht geeft om een passende woning voor je te zoeken, dan mag deze makelaar wél bemiddelingskosten bij jou in rekening brengen. De makelaar mag in deze situatie echter niet óók voor de verhuurder werken. Vindt de makelaar een woning voor jou die niet afkomstig is uit zijn eigen aanbod, dan zijn bemiddelingskosten dus toegestaan. 

De bemiddelingskosten mogen in rekening gebracht worden voor elk type woning, ook voor (studenten)kamers. 

Wanneer je twijfelt of de makelaar ook in opdracht van de eigenaar/verhuurder van de aangeboden woning werkt, zijn er verschillende manieren om hierachter te komen. Staat de huurwoning op de website van de makelaar of is de makelaar het eerste aanspreekpunt van de huurwoning? Dan werkt hij mogelijk in opdracht van de eigenaar/verhuurder. Natuurlijk kun je het ook aan de makelaar vragen. Wanneer hij in opdracht werkt van de eigenaar/verhuurder, moet hij dit aan je vertellen.

Wanneer betaalt een huurder geen bemiddelingskosten? 

Er geldt een wettelijk verbod op bemiddelingskosten bij tweezijdige bemiddeling. Simpel gezegd betekent dit het volgende: werkt een makelaar in opdracht van de eigenaar/verhuurder, dan mogen er aan de huurder geen kosten in rekening worden gebracht. Zelfs niet als de makelaar geen bemiddelingskosten (loon) ontvangt van de eigenaar/verhuurder.

Sleutelgeld is verboden!

Soms wordt er sleutelgeld gevraagd. Sleutelgeld is geld dat de eigenaar/verhuurder aan de nieuwe huurder vraagt voordat deze de woning in mag. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis. Het vragen van sleutelgeld is een ‘onredelijk beding’ in de huurovereenkomst en is wettelijk niet toegestaan.

Welke kosten mag een makelaar verder bij een huurder in rekening brengen?

De makelaar mag kosten bij jou in rekening brengen voor optionele werkzaamheden die losstaan van de bemiddeling. Dat mag echter alleen onder bepaalde voorwaarden. Het is bijvoorbeeld alleen toegestaan voor diensten die niet leiden tot het huren van de woning. Hierbij kun je denken aan het toevoegen of opknappen van bepaalde voorzieningen aan de huurwoning, het laten verrichten van schilderwerk of het aanvragen van bepaalde overheidsvoorzieningen, zoals een parkeervergunning.

Deze aanvullende werkzaamheden moeten altijd optioneel zijn. Wil je geen gebruik maken van aanvullende diensten, dan mag dit dus geen invloed hebben op het huren van een woning. Alle regels over kosten bij aanvullende diensten zijn terug te vinden in de Leidraad kosten voor aanvullende diensten bij huurbemiddeling van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Zijn er verschillen tussen kamerverhuur en woningverhuur?

Tot 1 juli 2016 mochten makelaars die bemiddelden bij het verhuren van kamers nog wel bemiddelingskosten in rekening brengen bij de huurder, ook als zij voor de verhuurder bemiddelden. In artikel 417 lid 4 en artikel 427 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek is opgenomen dat dit sinds 1 juli 2016 niet meer mag, ook niet als de makelaar geen bemiddelingskosten (loon) ontvangt van de eigenaar/verhuurder. Hiermee is de wetgeving voor bemiddelingskosten bij kamerverhuur en woningverhuur gelijkgetrokken.

Tips voor het betalen van bemiddelingskosten

Betalen per bankoverschrijving

Vraag altijd om een factuur met daarop een duidelijke omschrijving van de in rekening gebrachte kosten. Als je twijfelt of de kosten die bij jou in rekening worden gebracht terecht zijn, maar je wilt ze toch betalen omdat je bang bent dat je de woning anders misloopt, betaal dan altijd via een bankoverschrijving. Zet duidelijk in de omschrijving van de bankoverschrijving waar het bedrag voor is bedoeld. Je kunt, indien de kosten dan inderdaad onterecht blijken te zijn, deze later alsnog via de rechter terugvorderen.

Contante betalingen met factuur of kwitantie

We raden je af contant te betalen. Als je toch contant betaalt, vraag dan altijd om een factuur met daarop een duidelijke omschrijving. Als je een factuur krijgt, laat deze dan als bewijs van betaling ondertekenen door de eigenaar/verhuurder op het moment dat je het geld contant overhandigt. Als de factuur voor de sleuteloverdracht aan je wordt gemaild, dan print je de factuur. Je neemt de papieren factuur mee als je de betaling doet. Het is belangrijk dat je op de factuur met pen schrijft: Factuurbedrag ontvangen door (naam ontvanger) op (datum). Laat de factuur ondertekenen door degene die het geld van je in ontvangst neemt. Heb je namelijk onterecht bemiddelingskosten betaald, dan kun je dit via de rechter terugvorderen. Je moet dan wel bewijzen dat het geld onterecht betaald is. Dat kan met een ondertekende factuur of met een kwitantie. Als de eigenaar/verhuurder je geen factuur geeft, werk dan met een kwitantie. Een kwitantie kun je eenvoudig zelf maken door op een stuk papier op te schrijven welk geldbedrag de eigenaar/verhuurder van jou heeft ontvangen op welke datum. Voorzie de kwitantie van een duidelijke omschrijving waarvoor dit geldbedrag is bedoeld. Vraag de eigenaar/verhuurder bij het overhandigen van het geld de kwitantie voor je te ondertekenen en bewaar de kwitantie goed. Als je deze kwitantie niet hebt dan ben je afhankelijk van getuigen. Dit mag overigens geen familie zijn. Een kwitantie maken met pen en papier vergemakkelijkt het terugvorderen van eventueel onterechte bemiddelingskosten.

Waar kan ik melden dat een makelaar in overtreding is?

Heb je onterecht gerekende bemiddelingskosten betaald of heb je een onterechte rekening ontvangen, dan kun je deze terugvragen of weigeren via de voorbeeldbrief terugvragen/weigeren onterechte bemiddelingskosten

Wanneer de gewenste reactie op jouw brief of mail uitblijft, kun je het probleem melden bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Pararius vindt het belangrijk om zowel de makelaars die hun woningen op Pararius plaatsen als de huurders die via Pararius op woningen reageren te informeren over de regels omtrent het in rekening brengen van bemiddelingskosten.