Veelgestelde vragen - Hoe werkt Pararius?

Pararius is de grootste onafhankelijke woningwebsite van Nederland. Alle makelaars en projectontwikkelaars kunnen hun koop- en huurwoningen op Pararius plaatsen, wat ervoor zorgt dat jij kunt zoeken in één handig overzicht op onze website. Op deze pagina vind je informatie over het zoeken naar een woning via Pararius en beantwoorden we veelgestelde vragen. Op die manier start jij goed voorbereid aan je zoektocht!

Een woning vinden op Pararius

Op Pararius kun je als woningzoekende gratis een woning vinden. Via de zoekbalk zoek je naar koop- of huurwoningen in de door jou gewenste plaats, wijk of straat. Met onze handige filters kun je precies aangeven naar welk soort woning je op zoek bent. Denk bijvoorbeeld aan het woningtype, de oppervlakte, het aantal slaapkamers en voorzieningen in de woning. Je zoekt gerichter en vindt daarom nog sneller een woning die bij jou past. 

Een account op Pararius

Het is mogelijk om je gratis te registreren op Pararius. Als je geregistreerd bent heb je een account waarin je je gegevens en mail alerts kunt bekijken. 

Let op: het is ook mogelijk om gratis te zoeken naar woningen, te reageren en mail alerts aan te maken als je geen account hebt. Registreren maakt je zoektocht naar een woning makkelijker, maar is niet verplicht of noodzakelijk. 

Blijf op de hoogte met een mail alert

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe woningen? Maak dan gratis een mail alert aan. Je ontvangt dan een mail zodra er nieuwe woningen beschikbaar zijn die aan jouw wensen voldoen.

Is het mogelijk om meerdere mail alerts aan te maken?

Indien je woningen in verschillende woonplaatsen interessant vindt of op zoek bent naar verschillende type woningen, is het mogelijk meerdere mail alerts tegelijk aan te zetten.  Je kunt eenvoudig extra mail alerts aanmaken door opnieuw te zoeken op de website in de gewenste woonplaats en je woonwensen aan te geven door de voor jou juiste filters in te stellen. Vervolgens klik je bovenaan de zoekresultaten opnieuw op ‘Blijf op de hoogte’. Als je geregistreerd bent vind je een overzicht van al je geactiveerde mail alerts terug in je account. Hier kun je je mail alerts ook weer verwijderen. 

Je accountinstellingen wijzigen

Als je een account hebt kun je hier je gegevens in beheren en instellingen wijzigen. Dit werkt op de volgende manier:

Hoe verwijder ik mijn mail alert(s) als ik geen account heb?

Als je geen account hebt kun je je mail alert(s) verwijderen via de link ‘Meld je af’. Deze vind je onderaan de mail alert zelf. 

Reageren op een woning via Pararius

Via Pararius kun je gratis en direct reageren op woningen waarin je geïnteresseerd bent door contact op te nemen met de makelaar. Je vindt de contactgegevens naast of onderaan de woningadvertentie. Is er geen telefoonnummer te zien? Dan kun je via de knop ‘Contact met de makelaar’ direct een bericht versturen. 

Je kunt ook direct een bezichtiging aanvragen via de knop ‘Plan een bezichtiging’. Als je een bezichtiging hebt aangevraagd wordt jouw verzoek verstuurd naar de makelaar. De makelaar neemt vervolgens contact met jou op om een definitieve afspraak in te plannen. Pas dan staat de bezichtiging vast.

Hoe weet ik of een woning nog beschikbaar is?

Al het aanbod dat op Pararius zichtbaar is moet beschikbaar zijn. De makelaar is verantwoordelijk voor het aan- en afmelden van woningen. Het kan voorkomen dat een woning niet meer beschikbaar is maar toch op de site staat. Kom je zo’n woning tegen, meld dit dan via de knop ‘Meld een probleem met dit object’, zichtbaar in de woningadvertentie. Wij checken vervolgens of de makelaar handelt naar onze gedragscode. 

Welke informatie moet ik meesturen in een reactie op een huurwoning?

Makelaars krijgen een hoop reacties binnen op woningen. Om te zorgen dat jouw reactie opvalt tussen alle reacties, raden we je aan om voldoende informatie naar de makelaar te sturen. Zorg in elk geval dat je kort iets over jezelf vertelt, toelicht waarom je geïnteresseerd bent in deze woning en zekerheid geeft over het kunnen dragen van de woonlasten.

Welke documenten kan een makelaar bij mij opvragen als ik interesse heb in een woning? 

Het is handig om de volgende documenten paraat te hebben:

Ik krijg geen contact met de makelaar, wat kan ik doen?

Makelaars zijn niet altijd op kantoor aanwezig omdat ze woningen bezichtigen met geïnteresseerden. Hierdoor kan het voorkomen dat ze niet altijd bereikbaar zijn of niet snel reageren.  We adviseren je om te bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.30 uur, dan zijn de meeste makelaarskantoren geopend.

Mag een makelaar bemiddelingskosten vragen? 

Indien je de makelaar toestemming hebt gegeven of nadrukkelijk gevraagd hebt om voor jou op zoek te gaan naar een woning, dan mogen er bemiddelingskosten in rekening gebracht worden. In alle andere gevallen mag dit niet. Lees hier meer over bemiddelingskosten.

Veilig gebruik maken van Pararius

Het kan voorkomen dat er oplichters actief zijn op online woningplatforms. Pararius doet haar uiterste best om elke vorm van illegaliteit te weren van haar platform en alleen accurate en betrouwbare woningadvertenties aan te bieden. Toch kan oplichting niet altijd worden voorkomen. We raden je daarom aan om altijd alert te zijn. Je leest hier hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van illegale praktijken. Vermoed je fraude? Neem dan contact op met onze supportdesk.

Ik twijfel of een makelaar betrouwbaar is, hoe kan ik dit controleren?

Alle makelaars die bij Pararius zijn aangesloten worden gecontroleerd op verschillende criteria. Enkel vastgoedprofessionals krijgen toegang tot het platform. Ook werken we met een gedragscode. Makelaars die zich niet aan deze gedragscode houden mogen geen woningaanbod op Pararius plaatsen. Lijkt een kantoor toch onbetrouwbaar? Maak dan een melding door te mailen naar onze supportdesk.

Contact

Staat het antwoord op je vraag niet op deze pagina?  Neem dan contact met ons op door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 020-4712111.