Aantal faillissementen makelaardij in 2013

De totale woningverkopen in 2013 stegen met slechts 2,2% ten opzichte van 2012. Het structureel genereren van substantiële omzet bleek voor het zoveelste jaar op rij moeizaam en veelmakelaarskantorenhadden niet genoeg reserves om dit nog een jaar vol te houden. Dit vertaalde zich in een 3,3% toename van het aantal uitgesproken faillissementen dat in 2013 voor de negende maal op rij toenam in vergelijking tot het jaar ervoor. Toch is er licht aan het einde van de tunnel.

Lichtpuntje

In vergelijking tot de andere branches nam het percentage faillissementen onder makelaars ten opzichte van het totale aantal faillissementen in Nederland af tot 2,5%.

De koopmarkt

De markt voor koopwoningen laat een opmerkelijk herstel zien. De vraag naar koopwoningen ligt momenteel op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. Steeds meer positieve verhalen bereiken de consument en het aantal bezichtigingen en verkopen neemt fors toe.

De geliberaliseerde huurmarkt

De huurmarkt kenmerkt zich de afgelopen jaren als een zeer prijsstabiele markt. Het huuraanbod en de vraag hielden elkaar in evenwicht. Nu de situatie op de koopmarkt verbetert, stagneert het aanbod huurwoningen in de vrije sector en dreigen de huurprijzen te stijgen. De afgelopen jaren kreeg het aanbod nog een impuls omdat huiseigenaren die geen kopers konden vinden hun pand in de verhuur deden. De omvang van de vrije sector huurmarkt blijft echter te klein om schokken op te vangen.

Toekomst

Voor zowel de koop als de huurmarkt ziet de toekomst er beter uit. De economie trekt aan wat vooral in de grote steden haar vruchten afwerpt en mensen weer aanzet tot het kopen van een woning. Dit zal zich spoedig als een olievlek over Nederland verspreiden.

Op de geliberaliseerde huurmarkt zal het wat langer duren voordat er meer transacties plaatsvinden. Nederland ontbeert aanbod van kwalitatief goede huurwoningen voor de middeninkomens en kent de grootste sociale huursector van alle Europese landen. Slechts 5% van de totale woningvoorraad behoort tot de geliberaliseerde sector, ten opzichte van 35% sociaal. Pararius verwacht dat deze kloof zal worden overbrugd door de beleggingsmarkt die aan de vraag in het middel dure segment zal willen voldoen.

Pararius ziet de toekomst rooskleurig tegemoet

Als het aanbod in de vrije sector groeit, zal de huurmarkt dynamischer worden omdat het verschil met de sociale sector kleiner wordt. Hierdoor zijn meer mensen in staat om op te schuiven naar een duurdere huurwoning. De doorstroming van sociale naar geliberaliseerde huur zal het aantal scheefwoners doen afnemen alsmede de wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Kortom veel meer huurtransacties waar makelaars bij worden betrokken.

Huuraanbod op Pararius plaatsen

Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van Pararius? De collega’s van Pararius komen graag langs voor een presentatie bij u op kantoor. U kunt Pararius bereiken op telefoonnummer 020 4712111. Kijk ook op www.Pararius.nl.