Amsterdam Oud-Zuid is duurste stadswijk van Nederland

Amsterdam Oud-Zuid is duurste stadswijk van Nederland
Pararius.nl brengt huurprijzen van duurste wijken van steden in beeld

Uit de gegevens van huurwoningenwebsite Pararius.nl blijkt dat Oud-Zuid in Amsterdam, Willemspark in Den Haag en het Scheepvaartkwartier in Rotterdam de duurste wijken zijn. De huurprijzen van deze wijken liggen tussen € 19,08 en € 21,19. Pararius.nl onderzocht de verschillen in de wijken van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, en Rotterdam. In het Amsterdamse Oud-Zuid wordt het meest betaald voor een huurwoning. Daarna volgt het centrum van Amsterdam. De verschillen in prijs zijn met name opvallend als soortgelijke wijken worden vergeleken. Zo liggen de huurprijzen van stadscentra nogal uiteen. Een huurder van een huis van 100 m2 in het centrum van Amsterdam is gemiddeld € 500,00 per maand meer kwijt dan voor eenzelfde huurwoning in het centrum van Utrecht.

“De verwachting is dat de huurprijzen in de vrije sector in 2009 zullen dalen,” zo zegt Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius.nl. Volgens De Groot is het aantal particulieren dat een woning te huur aanbiedt gestegen. “Dit is te wijten aan de tegenvallende resultaten van de woningverkoop. Hierdoor nam in de afgelopen maanden het huuraanbod op Pararius.nl toe met ruim 30% naar meer dan 7.500 huurwoningen. Daarnaast zullen er meer mensen kiezen voor de flexibiliteit van een huurwoning. Ook dit was duidelijk te zien op onze site; de bezoekersaantallen stegen van 225.000 naar 300.000 per maand. De verhuurmarkt groeit dus in aangeboden woningen én in zoekers,” aldus De Groot.

De huurprijzen in Amsterdam liggen gemiddeld zo’n 25% hoger dan in de andere grote steden. In de duurste wijken van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt er ongeveer € 20,00 per m2 per maand betaald. Utrecht volgt wel op afstand met gemiddeld € 16,05 voor een woning in het centrum.

Uitleg:
Alle getoonde cijfers hebben betrekking op de maandelijkse vraagprijs van huurwoningen die werden aangeboden op Pararius in de betreffende periode. Alleen huurwoningen met een woonoppervlakte groter dan 50 vierkante meter en kleiner dan 300 vierkante meter werden meegewogen in de berekeningen. Woningen met een huurprijs onder de € 631,- (vrije sector grens) werden niet meegewogen. Ook objecten waarvan de prijs werd opgegeven als ‘prijs op aanvraag’ zijn niet meegewogen in de berekeningen. In de berekening werd geen onderscheid gemaakt tussen woningen, appartementen, villa’s studio’s of kamers.

Gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand:
De gemiddelde huurprijs per m2 per maand van een huurwoning is gelijk aan de maandelijkse huurprijs gedeeld door de woonoppervlakte (in m2) van de betreffende woning.

Rekenvoorbeeld met 10 huurwoningen:

Voor alle huurwoningen geldt dat de oppervlakte tussen de 50 m2 en 300 m2 ligt. Geen enkele woning is opgegeven als prijs op aanvraag. Alle 10 bovenstaande woningen worden dus meegewogen in de berekening.

Gemiddelde huurprijs per m2 per maand: 
(Som huurprijs p/m2 – p/mnd) / (aantal huurwoningen) = € 164.67 / 10 =€ 16,47 per m2 p/mnd