De huurmarkt groeit steeds schever bij komend kabinet

Bij Pararius.nl, de grootste website voor huurwoningen in de vrije sector, merkt men hoe de huurmarkt steeds schever groeit. Mensen met een middeninkomen kunnen in bepaalde regio’s geen betaalbare huurwoning vinden in de vrije sector. Toch voert de discussie over de koopmarkt met de hypotheekrenteaftrek de boventoon in de verkiezingsdebatten en de media. Over de huurmarkt wordt relatief weinig gesproken en geschreven. Terwijl juist dit deel van de woningmarkt inmiddels is uitgegroeid tot een puinhoop waar 7,75 miljard euro wordt uitgedeeld aan mensen voor wie het niet bedoeld is. De huurmarkt dreigt daardoor de komende kabinetsperiode wederom veroordeeld te worden tot een paar jaar doormodderen.

“Iedereen met enig verstand van zaken roept al jarenlang dat de overgereguleerde huurmarkt oneerlijk werkt,” zegt Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius.nl. “Diverse rapporten spreken boekdelen. Neem nou het rapport van het CPB dat op 22 mei 2008 werd gepubliceerd. Daarin werd vermeld dat de overheid jaarlijks EUR 14,5 miljard in de huurmarkt pompt. Van dat bedrag komt EUR 7,75 miljard bij de verkeerde mensen met midden- en hoge inkomens terecht. Een schokkende conclusie, maar de politiek lijkt zich er minder druk om te maken want ik hoor hier niemand meer over en sindsdien is er niets substantieels veranderd.”

Een jungle
Dat de huurmarkt een jungle is geworden waarin de lagere inkomensgroepen niet meer aan bod komen, merken ze dagelijks bij Pararius.nl. De Groot: “Allereerst wordt ons kantoor tot vermoeiens toe gebeld door mensen die naarstig zoeken naar een betaalbare huurwoning in de particuliere sector. Ze kunnen niets vinden bij makelaars en uit pure wanhoop bellen ze dan maar met ons. Maar evenals de makelaars moeten we ‘nee’ verkopen, omdat goedkope vrije sector huurwoningen in populaire regio’s inmiddels niet meer bestaan. Het huuraanbod begint in grote steden als Amsterdam bij een maandhuur van EUR 1.100, onder die grens is het aanbod zeer beperkt.”

Tevens ziet Pararius.nl het ook aan het soort woningzoekenden die zich op de site inschrijven. Het overgrote deel daarvan zoekt in de lage prijssegmenten. Omdat ze online weinig te huur zien staan voor een schappelijke prijs, hopen ze middels inschrijving een betaalbare huurwoning te vinden direct in de huurdatabase. Maar het helpt weinig. Uitsluitend mensen met een hoog huurbudget slagen nog in de vrije sector. Uit een enquête die Pararius.nl liet uitvoeren onder de bezoekers van de website, bleek dat er ongekend veel klachten over de hoge huurprijzen naar voren kwamen.

Partijprogramma’s
Een gang langs de partijprogramma’s leert dat CDA en VVD middels liberalisering de huurmarkt willen herstructureren. D66 streeft minder ingrijpende maatregelen na door omvorming van het puntensysteem en aanpak van scheefwonen. GroenLinks en PvdA zijn tegen elke vorm van liberalisering maar bieden geen alternatief om de huurmarkt fundamenteel te verbeteren. Beide partijen lijken te berusten in de chaotische huurmarkt, al wil GroenLinks wel het scheefwonen aanpakken. De PVV noemt de huurmarkt überhaupt niet in het partijprogramma. De Groot: “Uit de programma’s spreekt niet de grote ambitie die nodig is om echt iets te doen. In de media zien we dat terug, want politici snijden het onderwerp ‘huurmarkt’ maar weinig aan in verhouding tot andere onderwerpen”.

De oplossing? 
De Groot: “Als de politiek echter leiderschap toont, durft ze de crisis te baat te nemen om nu eindelijk de huur- en koopmarkt gezamenlijk te ontdoen van de marktontwrichtende oversubsidiëring en overregulering. Want een beetje sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek noem ik geen oplossing voor de problemen in onze woningmarkt”