Forse toename aantal verhuurde vrije sector huurwoningen in 2012

Aantal verhuurtransacties spectaculair gestegen bij stabiele huurprijzen

In 2012 werden 72.731 woningen verhuurd in de vrije sector, een forse stijging van 48% ten opzichte van 2011. De gemiddelde huurprijs bleef daarbij voor het derde jaar op rij stabiel rond de € 12,25 per m2 per maand. Steeds meer makelaarskantoren worden naast koop ook actief in huur. Zo blijkt uit de gegevens van Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland.

Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: “Meerdere factoren zorgen aan de vraag- en aanbodkant voor deze sterke groei in volume. Aan de vraagkant is er de vrees bij huizenzoekers om een woning te kopen, waardoor er meer overstappen naar de huurmarkt. Aan de aanbodkant zetten huiseigenaren met twee koopwoningen hunwoningen tijdelijk te huuren heeft de maatregel met de Donnerpunten sinds oktober 2011 gezorgd voor meer huuraanbod”.

Ook het aantal makelaarskantoren dat actief is op de huurmarkt kende een stijging. Opvallend is het hoge aantal verkoopmakelaardijen dat zich in 2012 aanmeldde voor een lidmaatschap bij huurplatform Pararius.nl. De Groot: “Verkoopmakelaars ontdekken de huurmarkt als alternatief omdat daar nog genoeg werk voor ze is. Daarnaast stellen huiseigenaren het op prijs als hun makelaar naast het verkooptraject de woning ook gelijktijdig te huur kan zetten. Het kunnen bieden van een dergelijke ‘dubbele aanpak’ zorgt ervoor dat een makelaar zich onderscheidt”.

Huurprijsontwikkeling
De huurprijzen kenden een vlak verloop in 2012. Per kwartaal schommelde het een aantal procenten waarbij stijgingen en dalingen elkaar afwisselden. Sinds eind 2009 zitten de huurprijzen enkele procenten boven of onder de EUR 12,25 per m2. “In 2009 hebben de huurprijzen met een ongekende neerwaartse correctie van -15% gereageerd op het uitbreken van de crisis. Sindsdien is het prijsniveau stabiel gebleven. Daarmee verschilt de huurmarkt van de koopmarkt, omdat de koopmarkt juist heel geleidelijk reageert met een daling die al jaren achtereen bezig is. De pijn wordt in de huurmarkt door verhuurders direct genomen is, terwijl huiseigenaren in de koopmarkt er maar langzaam aan wennen”, aldus De Groot.

Huurprijzen in de vier grote steden
Amsterdam (+2,4%) kende een stijgende huurprijs ten opzicht van het derde kwartaal. In Rotterdam (-2,8%), Den Haag (-5,3%) en Utrecht (-0,2%) daalden de huurprijzen.

Huurprijsontwikkeling per woningtype
De huurprijs van villa’s steeg in een kwartaal tijd met 6,3% en herstelde zich daarmee van de scherpe daling van -8,6% in het derde kwartaal. Alle overige woningtypen kenden een prijsdaling. Ook gemeubileerde woningen kenden een stijging van 1,3%. Gestoffeerde woningen en casco woningen daalden beide met respectievelijk 1,26% en 3,1%.

Huurprijsontwikkeling per provincie
In driekwart van alle provinciën daalde de huurprijs per m2 in vergelijking met het kwartaal daarvoor (Q3). Noord-Holland (2,2%), Gelderland (0,3%) en Overijssel (2,8%) waren de enige provinciën waar de huurprijzen stegen.

BIJLAGE Huurprijsontwikkeling vrije sector Q4 2012