Gebrek aan duurdere huurhuizen

Er is in Amsterdam een groot gebrek aan woningen met een huur tussen zevenhonderd en duizend euro per maand. Dit soort huizen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing voor het zogeheten scheef wonen. “De vraag naar dit soort woningen is echt gigantisch, maar woningen zijn er amper te vinden”, zegt Jasper de Groot, directeur van de Nederlandse woning verhuurwebsite www.pararius.nl.

Scheef wonen is de term voor huishoudens die duurder zouden kunnen wonen, maar die zich door gebrek aan een alternatief niet genoodzaakt zie hun sociale huurwoning te verlaten. Volgens De Groot zijn veel mensen absoluut bereid een duurdere woning te betrekken – vooral vanwege het hogere wooncomfort – maar het probleem is een schrijnend tekort aan huurwoningen met een huur tussen de huurgrens (631,73) en rond de duizend euro.

De Groot: “Bij ons is de grootste vraag naar dit soort woningen, maar ze zijn er amper. Hier ligt volgens mij in de eerste plaats een taak voor de woningcorporaties.” Het is volgens De Groot een misvatting dat personen die deze huur kunnen betalen, liever kopen. “Ze willen het misschien wel, maar veel van de jonge mensen met een goed inkomen, beginnen net op de arbeidsmarkt en hebben nog geen vast contract. Daardoor kunnen ze geen hypotheek afsluiten.” Aanbieders in dit segment zouden wat De Groot betreft, deze klanten ook anders moeten bedienen. “Deze huurders hebben hogere verwachting van een woning. Zij willen meer betalen voor een huurwoning en ze zijn geneigd sneller weer te verhuizen.

Dat is goed voor de doorstroming. Omdat deze groep niet van plan is grote investeringen te doen aan zaken die toch niet meer verhuisd kunnen worden (een mooie vloer, keuken en een luxe badkamer) is het belangrijk dat de corporaties woningen inclusief deze zaken opleveren”, aldus De Groot.