Hennep gedijt goed in een huurwoning

In 2011 werden er in totaal 5.400 wietplantages ontmanteld. Een stijging van 10% ten opzichte van 2010. Opvallend is de stijging van het aantal plantages in tijdelijk verhuurde huizen. Veel eigenaren verhuren hun huis, omdat ze door de financiële crisis met dubbele lasten kampen. Criminelen profiteren daarvan en vestigen er plantages.

Illegale hennepteelt veroorzaakt veel schade, waardoor de eigenaar met een niet geringe schadepost achterblijft. Niet alleen de woning zelf wordt geruïneerd achtergelaten en niet gedekt door de verzekeraar, maar ook de kosten voor het leegruimen van de woning worden doorgaans op de eigenaar verhaald. Niet te vergeten de energiekosten en alle andere bijkomende kosten. De hennepteler zelf blijft buiten bereik van justitie, omdat er een stroman wordt ingeschakeld voor het huren van de woning.

Steeds vaker wordt dan ook de makelaar aansprakelijk gesteld door de eigenaar. Pararius biedt een aantal handvatten die makelaars kan helpen bij de screening van de antecedenten van een huurder. Zo tracht Pararius haar abonnees te behoeden voor de ellende die illegale hennepteelt met zich meebrengt.

Zo zijn er voor de abonnees van Pararius drie applicaties beschikbaar die hierin voorzien. Zo heeft men de beschikking over twee tools die worden geleverd door partners Experian en EDR. Deze tools maken het mogelijk een huurder te screenen op gerechtelijke uitspraken en zijn of haar financiële situatie. Tevens is er een onderling uitwisselingssysteem tussen de op Pararius geabonneerde kantoren waarmee men elkaar kan waarschuwen voor huurders met een slechte reputatie. Pararius zal in de toekomst applicaties blijven toevoegen die makelaars kunnen helpen om illegale hennepteelt te voorkomen.

Het blijft echter een feit dat deze applicaties slechts een hulpmiddel zijn. Zij kunnen er niet voor zorgen dat hennepteelt voor de volle 100% wordt uitgesloten. Het is dan ook van groot belang dat de medewerkers van een makelaarskantoor standaard bepaalde zaken in acht nemen:

- Accepteer nooit kopieën van legitimatiebewijzen ivm identiteitsfraude;
- Vraag om een recente loonstrook en bankafschrift met bijschrijving van dit salaris;
- Vraag om een arbeidsovereenkomst en of werkgeversverklaring en bel met de werkgever om de gegevens te verifiëren;  
- Neem in de huurovereenkomst op dat de woning geïnspecteerd mag worden.

Kortom, voorkomen is beter dan genezen en Pararius probeert hier op haar manier aan bij te dragen. Pararius is niet alleen het grootste platform voor huurwoningen in Nederland (750.000+ bezoekers per maand). Pararius biedt ook een vooruitstrevend Tiara gelicenseerd CRM pakket voor alle makelaars van Nederland. Dit pakket heet Pararius Office en behoeft geen handleiding. Het voldoet geheel aan de standaarden die horen bij dit digitale tijdperk. Pararius Office concurreert met de bekende kantoorautomatiseerders in de markt.

Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van Pararius.nl of Pararius Office? Wilt u weten wat Pararius voor uw organisatie kan betekenen? Maak dan een afspraak met een van onze accountmanagers op telefoonnummer: 020-4712111