Huurprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit

Huurprijs in Amsterdam overstijgt voor het eerst de € 20,- per m2 per maand

Amsterdam, 6 februari 2015 – Terwijl de huren van ‘vrije sector’-woningen in Nederland zich stabiel ontwikkelen, stijgen de huurprijzen in Amsterdam naar ongekende hoogte. In een jaar tijd zijn de huren in Amsterdam met 8,4% omhoog gegaan. In dezelfde periode steeg de prijs in Nederland met maar 1,3%. De gemiddelde huurprijs in Amsterdam kwam in het laatste kwartaal van 2014 uit op € 20,18 per vierkante meter per maand. In de Amsterdamse stadsdelen Centrum en Zuid lag de gemiddelde huurprijs nog hoger. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde huurmarktcijfers van Pararius Huurwoningen, het grootste platform voor huuraanbod in Nederland.

De gemiddelde huurprijs in Nederland is sinds het eerste kwartaal van 2010 zeer stabiel en kwam in het vierde kwartaal van 2014 uit op € 12,49 per m2 per maand. Een stijging van 1,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. In Amsterdam zit de huurprijs sinds 2010 in de lift. Hier betaalde men in het derde kwartaal voor een appartement van 100m2 gemiddeld nog € 1.931,- per maand, een kwartaal later is dit alweer met € 87,- gestegen naar € 2.018,- per maand.

Starters gaan voor huurwoning

Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: “In Amsterdam lijkt een complete gekte te zijn ontstaan waar men in het centrum van Amsterdam momenteel € 22,26 per vierkante meter per maand moet neertellen, gevolgd door Amsterdam Zuid met € 21,03. Wij nemen een duidelijke trend waar onder starters in Amsterdam die liever een woning huren dan kopen. De zogenaamde fast movers (dubbele/ hogere inkomens met weinig/ geen kinderen) ontdekken het huurhuis als alternatief. Flexibiliteit en mobiliteit, op gebied van werken en wonen, is voor hen zeer belangrijk. Een koopwoning is te veel een beslissing voor de lange termijn en dat botst. Daarnaast hebben starters veelal zeer beperkte financieringsmogelijkheden vanwege het ontbreken van arbeidscontracten voor onbepaalde tijd. Het huren van een woning biedt de perfecte uitkomst”.

Huren in Amsterdam is populair

Volgens Jasper de Groot, zijn er een aantal indicatoren waaruit afgeleid kan worden dat huren in Amsterdam immens populair is. “Momenteel verwelkomen wij maandelijks meer dan 1,2 miljoen bezoekers op onze website en dat is ongekend hoog voor een website met enkel en alleen huuraanbod. Pararius toont momenteel ruim 18.000 direct beschikbare huurwoningen in heel Nederland. Een website voor koopwoningen telt gemiddeld 240.000 koopwoningen en moet het per woning met veel minder bezoekers doen. Het grootste zoekvolume op Pararius is gericht op Amsterdam en bevestigt de populariteit voor huur in deze stad. Een tweede duidelijke indicator is de huurprijs. Met name in Amsterdam, een stad met een grote economie en vele multinationals, zien wij de huurprijzen in de vrije sector tot recordhoogtes stijgen. Nog nooit eerder was de gemiddelde huurprijs hoger dan € 20,18 per vierkante meter per maand. Het oude record stond op € 18,97 en stamt uit het derde kwartaal van 2008 rond het uitbreken van de financiële crisis. Deze indicatoren geven duidelijk aan dat huren in de hoofdstad voor veel mensen een serieuze optie is”, aldus de Groot.

Vier oorzaken voor hoge huurprijs in Amsterdam

De huurprijs in Amsterdam ligt maar liefst 62% hoger dan de gemiddelde huurprijs in Nederland en kent volgens Pararius vier belangrijke oorzaken:

1.  De hoge prijs van koopwoningen in Amsterdam is de belangrijkste oorzaak. In Amsterdam bestaat slechts 32% van de markt uit koopwoningen. Vergeleken met het landelijke gemiddelde van 60% kan worden gesteld dat koopwoningen een schaars goed zijn in Amsterdam. Eigenaren die hun koopwoning verhuren, vangen hun hoge hypotheeklasten op met een hoge huurprijs;

2.  De opbouw van de woningvoorraad vrije sector woningen met daarin het grote gebrek aan huurwoningen in het middeldure segment tussen de € 700,- en € 1.000,-. Hierdoor is er geen goede marktwerking en kunnen verhuurders een huurprijs boven de € 1.000,- per maand vragen voor woningen die maar net in de vrije sector vallen;

3.  Het huuraanbod daalt bij een stijgende vraag. Omdat de koopmarkt weer is aangetrokken zijn er veel minder particulieren die hun woning verhuren. Ondertussen groeit de populariteit van huren en daarmee de vraag naar huurwoningen in de vrije sector;

4.  Het relatief grote aantal expats dat in de hoofdstad een woning huurt welke mede verantwoordelijk zijn voor het opdrijven van de huurprijs.

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is de goedkoopste plek om in Amsterdam een woning in de vrije sector te huren gevolgd door Amsterdam Noord.

Huurprijzen in de vijf grote steden

Amsterdam is absolute koploper met gemiddeld 50% hogere huurprijzen dan in de vier andere grote steden. Met uitzondering van Utrecht waar de huurprijzen met 2% daalden ten opzichte van het vierde kwartaal in 2013, stegen in alle andere grote steden de prijzen: Amsterdam +8,4%, Den Haag +6,1%, Rotterdam +5,6% en Eindhoven +1,3% .

In Utrecht stonden woningen in het vierde kwartaal van 2014 gemiddeld het minst lang te huur. In het vierde kwartaal van 2014 was dit 19 dagen korter dan het landelijk gemiddelde van 82 dagen. In Amsterdam betaalde een huurder gemiddeld € 2.036,- per maand voor een huurwoning in de vrije sector.

Regionale verschillen in Nederland

Net als op de koopmarkt zijn er grote verschillen per regio op het gebied van huurprijzen. De huurprijzen in Noord Holland zijn het hoogst (€ 16,91 per m2 per maand) en Drenthe is de goedkoopste provincie om een woning te huren (€ 8,14 per m2 per maand).

Nederlandse huurprijsontwikkeling per kwartaal

De gemiddelde huurprijs lag in het vierde kwartaal van 2014 1,3% hoger dan in het vierde kwartaal van 2013 en ontwikkelt zich zeer stabiel in overeenstemming met de voorgaande jaren. De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector op Pararius bedroeg in het vierde kwartaal € 1.323,- per maand.

Verschillende woningtypen en meubilering

Appartementen vertegenwoordigen ruim 59% van het huuraanbod op Pararius.nl. 30% van het aanbod bestaat uit eengezinswoningen en 3% uit vrijstaande woningen 3%. De overige 8% wordt vertegenwoordigd door kamers, studio’s, bungalows, garages, woonboten en seniorenwoningen.

De meeste woningen worden gestoffeerd verhuurd, ruim 43%. Gevolgd door 40% gemeubileerde woningen en 17% dat casco wordt verhuurd. Deze laatste categorie betreft voornamelijk nieuwbouwwoningen en aanbod van woningcorporaties. De gemiddelde huurprijs van een gemeubileerde woning bedraagt € 15,23 per m2 per maand, van een gestoffeerde woning € 11,46 en van een casco woning € 9,17.

Van de appartementen in Nederland wordt het merendeel, te weten 46%, gemeubileerd verhuurd, 38% gestoffeerd en 16% casco . Eengezinswoningen en vrijstaande woningen worden over het algemeen vaker gestoffeerd verhuurd. Voor eengezinswoningen geldt dat 50% gestoffeerd wordt verhuurd en slechts 29% gemeubileerd, en 21% casco. Van de vrijstaande woningen in Nederland wordt 66% gestoffeerd, 28% gemeubileerd en 6% casco verhuurd.