Huurwoningmarkt profiteert van economische crisis

AMSTERDAM - De economische crisis heeft niet voor iedereen een keerzijde. Pararius.nl, de website voor huurwoningen in Nederland, ervaart de positieve gevolgen van de kredietcrisis, zoals de stijging op de site van beschikbare huurwoningen. Door stagnatie van de markt van koopwoningen is het aanbod op de huurwoningenmarkt toegenomen. Deze stijging heeft tot gevolg dat makelaars zich steeds meer richten op de verhuur.

Volgens Pararius wordt in de Nederlandse media voornamelijk de malaise in het koopsegment belicht. Daarbij wordt echter voorbij gegaan aan de kansen die het segment voor huurwoningen biedt. Door de crisis heeft deze sector een nieuwe impuls gekregen. Steeds meer makelaars, die voorheen vooral bezig waren met koop en verkoop, richten hun pijlen op de markt voor huurwoningen. Deze verschuiving van activiteit bij de makelaars is merkbaar bij Pararius.nl dat een huurplatform biedt voor makelaars in Nederland. In korte tijd is het direct beschikbare huuraanbod in de database met 18% gestegen tot boven de 6000 beschikbare huurwoningen.

Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius.nl: “In de hoogtijdagen was het voor de makelaar lucratief om het koopsegment te bedienen. Voor de meesten was verhuur een bijzaak. Nu het aantal kooptransacties duidelijk vermindert, beginnen makelaars zich te realiseren dat hun kansen de komende tijd in de woningverhuur liggen.” Daarnaast stellen huiseigenaren de verkoop van hun woning uit en overbruggen zij de leegstand met verhuur.

Onder de woningzoekenden heeft Pararius.nl onlangs een online poll uitgevoerd. De conclusie was dat zij de huurwoningen meer opzoeken omdat enerzijds een hypotheek voor hen onbereikbaar is en anderzijds er koudwatervrees bestaat om nu een huis te kopen. “De markt voor koopwoningen stagneert, maar mensen willen nog steeds verhuizen. Daarnaast moeten ook de verkopers, waarvan de huizen al lang te koop staan, denken aan alternatieven. De enige optie die over blijft is de verhuurmarkt en dat merken wij,” aldus De Groot.

Bron: PropertyNL