Interview Experian Magazine

Minder schade door frauduleuze huurpraktijken dankzij de informatie van Experian

Jasper de Groot is directeur-eigenaar van Pararius.nl, een onafhankelijke website die zich volledig richt op de online marketing van huurwoningen. Het bedrijf wordt gerund door verhuurspecialisten voor verhuurspecialisten en is in omvang van huuraanbod marktleider in Nederland.

Welke problemen komen uw leden dagelijks tegen?

“In de verhuurbranche worden we vaak geconfronteerd met illegale wietplantages en wanbetaling. Men gebruikt hierbij vaak vervalste documenten in de vorm van paspoorten, KVK inschrijvingen, werkgeversverklaringen en dergelijke. Het is voor een makelaar niet eenvoudig om, zonder specialistische kennis, op voorhand in te schatten of een huurkandidaat te goeder trouw is. Pas als het al te laat is komen frauduleuze praktijken aan het licht. Wij dachten dat het een enorme pré zou zijn om onze leden, voornamelijk makelaarskantoren, een handje te helpen met het beperken van de schade bij deze frauduleuze huurpraktijken door hen de Experian diensten aan te bieden.”

Wat houdt de samenwerking met Experian in?

“Sinds juni kunnen onze abonnees via Pararius inloggen in het systeem van Experian. Verhuurspecialisten krijgen op deze wijze toegang tot een specialistische tool waarmee ze in een handomdraai tegen lage kosten inzage krijgen in de kredietwaardigheid van een huurkandidaat en Pararius vergroot wederom het dienstenpakket, iets waar wij voortdurend aan werken. Een win-win situatie dus!”

Wat is uw indruk van Experian?

“Experian is een zeer professionele organisatie. Zij stralen dit niet alleen uit, maar maken dit ook waar. De kwaliteit van hun dienstverlening staat centraal en de omgang met persoonsgegevens gaat volgens strikte procedures en gedragscodes. Experian heeft zelfs een privacy officer die de werkwijze van Experian en haar opdrachtgevers bewaakt. De samenwerking met Experian verloopt zeer soepel. In sommige gevallen bezoeken wij zelfs gezamenlijk bestaande en nieuwe cliënten.”

Hoe waren de reacties van uw leden?

“De reacties waren uitsluitend positief. Veel van onze abonnees kenden de mogelijkheden op het gebied van credit checks voor bedrijven al wel, maar wisten niet dat dit ook mogelijk is op particulier niveau. Onze samenwerking met Experian komt voor hen dan ook als geroepen. Bij twijfel over de kredietwaardigheid van een huurkandidaat kan men nu via Pararius in het systeem van Experian inloggen. Met de invoer van slechts een aantal gegevens ontvangt men al uitgebreide informatie waarmee men kan afleiden of een huurder wel of geen risico’s met zich meebrengt. Sommige kantoren hebben het checken van de kredietwaardigheid van een huurder via Experian zelfs tot standaardprocedure gemaakt. Pararius is erg blij met deze samenwerking. Het verbetert de professionaliteit van onze abonnees en behoed veel eigenaren/verhuurders voor frauduleuze praktijken.”

Over Pararius

Het platform is een initiatief van NVM makelaarskantoor JLG Real Estate in Amsterdam en werd in samenwerking met een aantal gerenommeerde verhuurspecialisten gelanceerd op 1 januari 2006. Uitsluitend professionele verhuurmakelaars kunnen er hun huuraanbod presenteren. Per maand wordt de site door 240.000 mensen bezocht. Deze bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang om het aanbod van ruim 5.500 huurwoningen te doorzoeken en verhuurmakelaars te contacteren. De website is geheel toegesneden op het verhuursegment. Pararius is zestalig en hierdoor ook zeer goed vindbaar en makkelijk toegankelijk voor expats en niet-Nederlandstaligen.