Laagste punt huurprijzen huurwoningen in vrije sector bereikt

Huurmarkt na crisis reeds vijf kwartalen stabiel

Amsterdam, 19 april 2011 – De prijzen van huurwoningen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van 2011 op het laagste punt aanbeland sinds het begin van de economische crisis. Dit blijkt uit de gegevens van Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland. Ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder daalde de huurprijs van 12,30 euro met 1,6% naar 12,10 euro per m2 per maand. Desondanks lijkt de Nederlandse huurmarkt in rustiger vaarwater te zijn gekomen. De prijzen van woningen zijn al vijf kwartalen op een rij stabiel. In de vier grote steden stegen de huurprijzen licht, met uitzondering van Rotterdam, waar de huurprijs exact gelijk bleef in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2010.

Van 2008 tot en met 2009 maakte de huurprijs nog zeer heftige bewegingen. Volgens Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius.nl, is daar de afgelopen vijf kwartalen verandering in gekomen. De Groot: “Na een fikse correctie kunnen we concluderen dat de huurmarkt zich al ruim een jaar in rustiger vaarwater bevindt.” De Groot voorspelt dat een verdere daling uit zal blijven: “We verwachten dat de huurprijs de komende periode weer licht zal stijgen vanwege de toenemende vraag naar huurwoningen in het hogere segment. De vraag naar dit soort huurwoningen neemt onder andere toe door de problemen op de markt voor koopwoningen, waar mensen moeite hebben met het verkrijgen van een hypotheek.”

Volgens De Groot is het goede nieuws dat de ergste pijn in de huurmarkt lijkt te zijn geleden. In de koopmarkt en bedrijfs onroerend goed ligt dit minder in de lijn der verwachting, NVM voorziet een verdere daling van de huizenprijs met 5%.

De vier grote steden

In drie van de vier grote steden stegen de huurprijzen dit jaar ten opzichte van het eerste kwartaal in 2010. Utrecht is de koploper met een stijging van +2,53%, gevolgd door Amsterdam met +1,5% en Den Haag met +1,46%. In Rotterdam tot slot bleven de huurprijzen gelijk. “De lichte stijging in drie grote steden is een voorbode voor de rest van Nederland”, aldus De Groot.

Huurprijsontwikkeling per provincie

De provincie Noord-Holland is de duurste provincie om een woning te huren in het hogere segment. De goedkoopste provincie is Flevoland. In verhouding tot andere provincies worden er in Flevoland veel nieuwbouw complexen met huurappartementen in het hogere segment aangeboden door professionele ontwikkelaars. Dit kan bijdragen aan een lagere huurprijswaardering in deze provincie.

Huurprijsontwikkeling per woningtype

Zowel de huurprijzen van eengezinswoningen, appartementen als villa’s laten geen grote schommelingen meer zien over de afgelopen kwartalen en lijken te zijn gestabiliseerd. Voor een appartement wordt met 13,32 euro per m2 per maand gemiddeld nog steeds het meest per vierkante meter betaald. Voor gemeubileerde woonruimte betaald men gemiddeld 14,26 euro per m2 per maand.