Liever huren dan kopen

Liever huren dan kopen

“Een groeiende groep mensen huurt momenteel liever een woning in de vrije sector dan dat ze een woning koopt om het risico van waardedaling van een koopwoning te voorkomen. De druk op de markt voor duurdere huurwoningen neemt daardoor duidelijk toe.”Dit zegt Jasper de Groot, directeur van bemiddelingskantoor www.pararius.nl. 

Pararius wilde wel eens weten waarom veel huishoudens (het gaat vaak om tweeverdieners met een goed of zelfs riant gezamenlijk inkomen) eigenlijk een woning huren in de vrije sector (huur boven 631,73 euro per maand), terwijl je financieel vaak beter uit bent als je een woning koopt. Van de tweeduizend mensen die hebben meegewerkt, zegt de helft dat ze duur huren omdat ze een koopwoning in Amsterdam niet kunnen betalen. Bijna veertig procent geeft als reden dat banken momenteel lastig doen om een hypotheek te verstrekken. Veel personen begrijpen deze motivatie niet, zegt De Groot. “Menigeen kan heel eenvoudig de maandelijkse hypotheeklasten opbrengen, maar de banken denken daar anders over.

Dan word je wel verplicht te huren.” De Groot verwacht dat de komende maanden als gevolg van de kredietcrisis meer mensen een woning in de vrije sector willen huren. “Naast de mensen die niet kunnen kopen, is er een groeiende groep die liever wil huren om te voorkomen dat ze een woning kopen die minder waard wordt.” De Groot gelooft niet dat een stabilisatie of zelfs daling van de huizenprijzen in Amsterdam voor lucht zorgt. “Het is en blijft een kwestie van vraag en aanbod en de vraag is nog steeds groot.

Je ziet onder andere dat de prijzen van appartementen in Amsterdam tot drie ton nauwelijks in prijs dalen. In een groot aantal gevallen stijgt de prijs nog. Alleen het hogere segment krijgt meer lucht.” In de gemeenten rond Amsterdam komt er langzamerhand wel ruimte. “Huizen staan langer te koop en de prijzen stijgen nog maar een klein beetje of zakken zelfs. Maar woningbezitters laten liever hun woning langer te koop staan dan dat ze met de prijs gaan stunten waardoor de lucht beperkt blijft”, zegt De Groot.

Metro Amsterdam - 29 oktober 2008