Pararius en Marktplaats starten vernieuwende samenwerking in huur

Online huurwoningspecialist Pararius.nl (www.pararius.nl) en Marktplaats.nl (eBay) zijn een baanbrekende samenwerking gestart voor de online marketing van huurwoningen. Pararius.nl zal voortaan de beschikbare huurwoningen van de eigen website doorzetten naar de website van Marktplaats.nl. Tot nog toe hebben woonwebsites zich zeer terughoudend opgesteld voor dit soort samenwerkingen. Het woningaanbod wordt door deze bedrijven gezien als een waardevol eigendom dat maximaal beschermd dient te worden. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is het dispuut tussen Funda enerzijds en de spiderende website Jaap.nl anderzijds. In geval van spideren verzamelt een zoekrobot, de zogenaamde spider, informatie van andere websites en plaatst deze op de eigen website. Het overnemen van het woningaanbod via een spider is echter moeilijk en brengt onnodig extra werk met zich mee. Vooral omdat de woningsites niet altijd actueel zijn en woningen aanbieden die al lang niet meer beschikbaar zijn. Ook maken makelaars continue aanpassingen aan hun eigen website waardoor de spider het aanbod niet goed meer kan overnemen en hergeprogrammeerd dient te worden. Het opsporen van een niet werkende koppeling en het herstellen ervan is niet geautomatiseerd en kost vele manuren.

Algemeen directeur en oprichter Jasper de Groot (31) van Pararius.nl: “In tegenstelling tot de meeste andere woonwebsites doen wij niet moeilijk over het doorzetten van ons aanbod huurwoningen. Waarom de content van je website laten spideren als je ook je informatie via xml techniek kan ontsluiten? Beter goed gedeeld dan slecht gejat… Met xml kun je veel meer informatie doorgeven wat de kwaliteit van het aanbod op de andere website bevorderd. Het is onhaalbaar om in 2007 je woning aanbod te verdedigen op het internet. Beter is het om juist gebruik te maken van de fantastische uitwisselingsmogelijkheden van dit medium en krachten te bundelen. Informatie delen via xml biedt dus uitkomst. Marktplaats.nl deelt deze visie met ons. Hun hoge bezoekersaantallen en ons forse huuraanbod zullen worden gecombineerd tot een sterk geheel”. Volgens De Groot ligt het verschil van denken op strategisch niveau: “Onze strategie beperkt zich niet alleen tot het trekken van veel bezoek naar de eigen website met huurwoningen. Wij zijn meer en meer bezig ervoor te zorgen dat wij zoveel mogelijk online marketingkanalen beschikbaar kunnen stellen voor de bij ons aangesloten verhuurmakelaars. De online marketing van huurwoningen onder een nationaal en internationaal publiek is een zeer specialistisch vak. Pararius.nl heeft zich daar helemaal op toegelegd. Onze eigen website staat uiteraard centraal hierin en daarnaast zorgt Pararius.nl dat de aangeboden huurwoningen van bij ons geabonneerde verhuurmakelaars breed zichtbaar zijn op het internet. Daarom brengen we de huurwoningen ook onder de aandacht middels andere websites. Marktplaats.nl is hiervan een voorbeeld, maar we doen dit ook al via buitenlandse websites waar we Nederlandse huurwoningen meertalig presenteren aan een internationaal publiek”. Volgens De Groot sluit de strategie van Pararius.nl perfect aan bij de werkwijze van Marktplaats.nl: “De strategie van Marktplaats.nl is om vooral te zorgen dat de vele bezoekers van de website uiteindelijk vinden wat ze zoeken. Marktplaats.nl schuwt het daarbij niet om deze bezoekers door te verwijzen naar een andere website zoals Pararius.nl. Wij op onze beurt willen vooral de bij ons aangeboden huurwoningen maximaal zichtbaar maken op het internet. Daarom doen we niet moeilijk over het doorzetten van huuraanbod naar andere websites zoals Marktplaats.nl. Zodoende zijn bij deze samenwerking zowel de bezoekers als de verhuurmakelaars gebaat”.

Over Marktplaats.nl

Marktplaats.nl, opgericht in 1999, was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Sinds de oprichting is de onderneming uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven. Per dag worden er meer dan 190.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding en verzamelobjecten tot auto’s en huisraad. De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Emmeloord. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.

Over Pararius.nl

Pararius.nl (www.pararius.nl ) is een onafhankelijke website die zich volledig richt op de online marketing van huurhuizen. Het platform werd gelanceerd op 1 januari 2006 en had vijf maanden later reeds het grootste aanbod huurwoningen in de grootste steden van Nederland. Uitsluitend professionele verhuurmakelaars kunnen er hun huuraanbod presenteren. De aanpak van Pararius.nl is no-nonsense en staat voor maximale transparantie. Bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang om het aanbod huurwoningen te doorzoeken en verhuurmakelaars te contacteren. De website is geheel toegesneden op het verhuursegment met krachtige webtools voor zowel verhuurmakelaars als woningzoekers. Naast de Nederlandse marketing zorgen de zestaligheid en buitenlandse marketing van de website ook voor een brede aandacht onder expats op zoek naar huurwoningen.