Te koop staande huizen in verhuur

Te koop staande huizen in verhuur

AMSTERDAM - Het aantal koopwoningen dat te huur wordt gezet, groeit snel. Het aanbod steeg het laatste kwartaal ruim dertig procent tot ruim 1400 huizen van particulieren en enkele honderden van woningcorporaties. Dit melden JLG Real Estate, marktleider in het segment verhuur vrijesectorwoningen, en Pararius BV, exploitant van een internetsite voor particuliere huurwoningen. Vooral in IJburg en Zuidoost staan veel vrije sector woningen te huur. 

Niels van den Berg van Home & Away, beheerder en verhuurder van vrijesectorwoningen en geliberaliseerde sociale huurwoningen, zegt het ook. ''De koopmarkt valt stil. Verkopers vallen terug op de mogelijkheid tot verhuur.'' JLG Real Estate heeft 150 woningen in de verhuur, een stijging van dertig procent vergeleken met een jaar geleden. 

Aanbod huurwoningen 
Per maand neemt JLG Real Estate volgens Joost van Lingen, partner in het bedrijf, dertig tot veertig opdrachten voor woningverhuur aan. En ook dat aantal groeit. Het gaat volgens hem veelal om min of meer luxe en ook gemeubileerde en gestoffeerde verhuur. Het aanbod van woningen van tussen de 700 tot de 2.000 euro maandhuur. 

Jasper de Groot van Pararius zegt dat 'het aanbod van huurwoningen in hoog tempo de vraag begint te overspoelen'. 

Ongeveer een kwart van de 350.000 huizen in Amsterdam zijn koopwoningen. De overige 175.000 huurwoningen zijn voor tachtig procent sociale huurwoningen met huren tot 631,73 euro per maand. 

Dan blijf nog twintig procent over, 35.000 vrije sector huurwoningen, waarvan er momenteel dan zeker zo'n 1600 tot 1900 te huur zijn - 4,5 tot 5,4 procent. Dat zijn er veel. Ter vergelijking: de koopsector stond vorig jaar nog geen vier procent dat het totale bestand te koop. 

De Groot: ''Er zijn veel minder cijfers over de verhuurbranche beschikbaar dan over de koopsector. Maar het is volstrekt duidelijk dat de woningmarkt vastloopt. Koopwoningen worden niet meer verkocht, en komen dan in de verhuur.'' (TON DAMEN)

Bron: Het Parool