Verhuur koopwoning moet eenvoudiger

Verhuur koopwoning moet eenvoudiger

Poll Pararius.nl: Ruim helft van woningzoekers wil liever huren dan kopen 

AMSTERDAM 27 januari 2009, de woningmarkt zit op slot. Woningen staan lang te koop en veel huiseigenaren kampen met dubbele woonlasten. Daarnaast willen steeds meer Nederlanders liever nu een huis huren dan kopen, zo blijkt uit gegevens van Pararius.nl. Ruim 2.200 bezoekers van de site hebben deelgenomen aan een korte poll. Hieruit blijkt dat meer dan de helft heeft aangegeven dat ze in deze tijd liever een huis huren dan kopen.


Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: Ons huuraanbod is in het laatste kwartaal van 2008 met 30% gestegen. Deze stijging zou nog groter zijn geweest als het huidige huurbeleid beter wordt afgestemd op de particulieren. Temeer omdat er ook steeds meer vraag is naar huurwoningen. De omschakeling van verkoop naar verhuur neemt toe maar is slechts het topje van de ijsberg. Particuliere eigenaren die willen verhuren, lopen vaak tegen een muur van regulering op wat ze van de uiteindelijke stap naar verhuur weerhoud.”

Aparte regels voor particulieren

Particuliere verhuurders worden op het gebied van huurbescherming over een kam geschoren met de woningcorporaties. Zij moeten aan dezelfde eisen voorwaarden voldoen met hun woning. Voorbeeld: een eigenaar heeft een luxe appartement van 65m2 in hartje Amsterdam met een marktwaarde van ongeveer € 290.000,-. Een dergelijk appartement kan eenvoudig voor € 1.300,- per maand worden verhuurd. De huurprijzenwet zorgt ervoor dat een dergelijke woning nooit verhuurd kan worden voor een prijs boven de € 631,73 per maand (142 puntengrens waarbij een huurwoning geliberaliseerd is). Deze, door de wet bepaalde prijs, is niet marktconform en dient ter bescherming van de huurders in Nederland . De Groot: “De verhuurder is hiervan de dupe. Zeker in de huidige economische situatie zou de overheid er verstandig aan doen de huurbescherming te beperken, bijvoorbeeld door particulieren met dubbele woonlasten een vrijstelling te geven van de huurprijzenwet. Dit is meteen een mooie test case voor de liberalisering van de huurprijzen op lange termijn.” Ook de huurder is hierbij gebaat, want er komen dan meer woningen op de markt.

Huurbeding in hypotheekakte

In veel hypotheekaktes is een huurbeding opgenomen. Dit omdat een verhuurde woning in geval van executie minder opbrengt dan een leegstaande woning. Jasper de Groot: ”De huidige economische situatie vraagt naar mijn mening om een versoepeling op dit punt. Doordat banken vaak geen toestemming verlenen om te verhuren raakt de economie nog veel verder op slot. De banken snijden zichzelf in de vingers omdat eigenaren die niet mogen verhuren, uiteindelijk de dubbele hypotheeklasten niet meer op kunnen brengen. En bij een uiteindelijke executie van de woning, brengt deze woning in deze tijd veel minder op dan in een gezonde markt.”

Over Pararius

Pararius.nl is een onafhankelijke website die zich volledig richt op de online marketing van huurwoningen. Via het platform kunnen uitsluitend professionele verhuurmakelaars hun huuraanbod presenteren. In omvang van direct geplaatst (ongespiderd) huuraanbod is Pararius marktleider in Nederland. De kwaliteit van het gepresenteerde huuraanbod staat centraal. Maandelijks verwelkomt de website 250.000 bezoekers. Deze bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang tot het aanbod van ruim 7.500 huurwoningen. Pararius.nl is zestalig waardoor de website ook makkelijk toegankelijk is voor niet-Nederlandstalige bezoekers.