Woningverhuur in de komkommertijd

De komkommertijd staat te boek als een rustige zomerperiode, waarin weinig nieuws te melden is omdat veel politici op vakantie zijn. Daarnaast kenmerkt de komkommertijd zich zakelijk als een slappe tijd waarin er weinig handel wordt gedreven. Het zomerseizoen was vroeger voor de komkommerkwekers een drukke tijd, maar in veel andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Is de komkommertijd ook een rustige tijd in de verhuurbranche?

Nee. In tegenstelling tot veel andere vakgebieden is de komkommertijd voor de verhuurbranche juist een hele drukke tijd. Dit komt door een aantal factoren.

Expats
Een van de factoren die een rol speelt bij de drukte in de zomer is de komst van kenniswerkers naar Nederland, die hier over het algemeen tijdelijk komen werken en wonen, ook wel expats genoemd. Juist zij zijn in de zomerperiode zeer actief in hun zoektocht naar een nieuw onderkomen. Omdat bij veel multinationals het nieuwe boekjaar in september begint is dit vaak ook de periode waarin veel expats starten met hun nieuwe baan. Het is dan ook logisch dat expats in de zomer veel bezichtigingen plannen met een makelaar. Omdat een expat over het algemeen tijdelijk in Nederland verblijft, zal hij uitkijken naar een huurwoning en niet naar een koopwoning. In de meeste gevallen huurt een expat een volledig gemeubileerde woning. De spreekwoordelijke komkommertijd valt voor expats juist in de maand december.

Studenten
Ook studenten hebben een aandeel in de drukte. Zij zoeken vooral in de zomerperiode naar een nieuw onderkomen omdat ze in september met een nieuwe studie beginnen. In de meeste gevallen zoeken zij naar kamers maar soms ook woningen die geschikt zijn om te delen.

Starters
Last but not least zijn er nog de starters. Zij die hun studentenkamer verlaten maar ook de groep die klaar is voor de volgende stap, zoals zelfstandig wonen, samenwonen of zelfs een verhuizing naar een andere stad waar de nieuwe baan zich bevindt. Ook deze zoektocht vindt vaak plaats in de zomermaanden.

Pararius neemt deze seasonality jaar in jaar uit opnieuw waar. Al sinds de oprichting in 2006 vindt er elk jaar in de periode juli augustus weer een piek in het verkeer plaats. Pararius verwacht ongeveer 200.000 expat bezoekers per maand op het platform deze zomer.

Interesse?
Bent u als makelaar geïnteresseerd in de mogelijkheden van Pararius? Kijk op www.Pararius.nl of bel met een van onze accountmanagers op telefoonnummer 020 4712111.