Woningen worden sneller verhuurd in vrije sector woningmarkt

Gemiddelde periode te huur zakt onder de drie maanden

Amsterdam, 5 april 2013 – Door een toenemende aandacht voor huur worden woningen steeds sneller verhuurd. Het gaat hierbij om huurwoningen in de vrije sector. In het eerste kwartaal van 2012 stond een huurwoning gemiddeld 92 dagen te huur, in dezelfde periode van 2013 daalde dit naar gemiddeld 81 dagen. Het aantal huurtransacties bleef gelijk aan het eerste kwartaal van 2012. Dit blijkt uit de kwartaalgegevens van Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland. De huurprijzen in de vrije sector bleven afgelopen kwartaal vrijwel onveranderd ten opzichte van het vierde kwartaal in 2012.

Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: “Afgelopen maanden kwamen er wederom onheilspellende berichten over de koopmarkt naar buiten. Een kwart van de koopwoningen staat ‘onder water’ met de hypotheek. De huizenprijzen liggen ongeveer 20% onder de piek van 2008 en voor komend jaar voorspellen sommige instanties een verdere daling van de huizenprijzen. Veel mensen laten daarom de koopmarkt links liggen en betrekken liever een huurwoning.” De toegenomen aandacht zorgt voor snellere doorstroom van te huur staande woningen. Een woning stond afgelopen kwartaal gemiddeld 81 dagen te huur op Pararius.nl. Dat is de laagste waarde van de afgelopen jaren. De toenemende aandacht voor huur is tevens waarneembaar op onze website www.pararius.nl, waar het verkeer afgelopen tijd flink is gestegen tot over de één miljoen bezoeken per maand.

Huurprijsontwikkeling
De gemiddelde maandhuurprijs per m2 bleef nagenoeg onveranderd en kwam op EUR 12,28 uit, een lichte stijging van 0,3% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Het cijfer is inmiddels al 14 kwartalen stabiel rondom de EUR 12,25. 

Verhuurtransacties
Het aantal verhuurtransacties in het eerste kwartaal van 2013 via Pararius.nl was met 17.093 vrijwel gelijk aan de 17.877 verhuurde woningen in het vierde kwartaal 2012. Sinds de verruiming van het huuraanbod door de Donnerpunten eind 2011 is dit cijfer gestegen van rond de 13.000 naar 17.000 huurtransacties per kwartaal.

Huurprijzen in de vier grote steden 
Amsterdam (+2,0%) kende het afgelopen kwartaal een hogere huurprijs ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Het prijsniveau van de hoofdstad zit daardoor weer op het niveau van vóór het uitbreken van de crisis. Ook Den Haag kende een stijging (4,7%) maar zit met EUR 13,01 per m2 nog ver onder het niveau van voor de crisis toen er voor rond de EUR 15,00 per m2 werd verhuurd. In Rotterdam (-3,0%) en Utrecht (-2,7%) daalden de huurprijzen. 

Huurprijsontwikkeling per woningtype
De huurprijs van vrijstaande woningen daalde in een kwartaal tijd met -3,6%. De huurprijzen van appartementen (+1,4%) en eengezinswoningen (+2,4%) stegen. Gestoffeerde woningen (+1,5%) en casco woningen (+4,2%) stegen eveneens. Gemeubileerde woningen kenden een vrijwel gelijk prijspeil (+0,1%).

Huurprijsontwikkeling per provincie
In de helft van de provinciën daalde de huurprijs per m2 in vergelijking met het voorafgaande kwartaal met Drenthe als grote uitschieter (-4,4%). In de overige provinciën ging de huurprijs omhoog waarbij vooral Flevoland (+3,5%) en Groningen (+2,9%) noemenswaardig stegen.

BIJLAGE Huurprijsontwikkeling vrije sector Q1 2013