Huurprijsontwikkeling Gelderland

Nijmegen oefent grote invloed uit op de gemiddelde vrije sector huurprijs in Gelderland

Pararius Regionale Huurmonitor Provincie Gelderland - H2 2019

In de tweede helft van 2019 betaalden nieuwe huurders in de provincie Gelderland gemiddeld € 11,30 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. Dat is een stijging van € 0,43 per m2 per maand ten opzichte een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

In de steden Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem, Ede in de provincie Gelderland zijn huurwoningen in de vrije sector het duurst. Nieuwe huurders betaalden in het tweede half jaar van 2019 gemiddeld € 11,63 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in een van de vier grootste steden. Dat is een stijging van € 0,27 per vierkante meter per maand ten opzichte van het tweede half jaar van 2018.

Huurders die in de kleinere plaatsen in de provincie gaan wonen, zijn goedkoper uit dan in de vier grootste steden van de provincie. In de kleinere plaatsen - met minder dan 100.000 inwoners - kost een huurwoning in de vrije sector gemiddeld € 10,50 per vierkante per maand. Dat is € 0,36 meer dan het tweede half jaar van 2018. 

Nijmegen duurste stad van provincie 

De stad Nijmegen duwt de gemiddelde vrije sector huurprijs in Gelderland omhoog. Deze stad kent namelijk een van de hoogste huurprijzen van de provincie. Nieuwe huurders betaalden daar gemiddeld €12,93 per vierkante meter per maand. Dat is een stijging van 3,4 procent ten opzichte van het tweede half jaar van 2018. Toen betaalden nieuwe huurders gemiddeld €12,51 per vierkante meter per maand. 

Appartementen zijn in Nijmegen nog een stukje duurder: gemiddeld betaalden nieuwe huurders in het tweede half jaar van 2019 €13,93 per vierkante meter per maand. Een eengezinswoning was daarentegen relatief goedkoop: gemiddeld betaalden nieuwe huurders hiervoor €10,08 per vierkante meter per maand. 

Dat de prijzen in Nijmegen hoger liggen, is goed te verklaren. Nijmegen is dé studentenstad van de regio en inwoners tussen de 18 en 29 jaar zijn er sterk vertegenwoordigd. De grote vraag naar woningen in het lagere- en middensegment levert de stad een tekort op van 5.600 woningen1. Daarmee is Nijmegen, na Amsterdam en Utrecht, de derde in het lijstje steden met de grootste woningnood.

Apeldoorn

Apeldoorn, de op één na grootste stad van de provincie, is dan weer relatief goedkoop ten opzichte van de andere steden. Al is er een prijsstijging zichtbaar: nieuwe huurders betaalden in de laatste helft van 2019 €10,75 per vierkante meter per maand. Dat was in dezelfde periode van 2018 nog €9,88 per vierkante meter per maand. 

Verhuurmakelaar André Holterman van 123Wonen Apeldoorn merkt op dat er in de stad en haar omgeving vaker gezocht wordt naar huurwoningen, met name door jonge mensen: “Apeldoorn is een grote, relatief rustige en gewilde stad om in te wonen. Woningen, appartementen maar ook kamers staan steeds korter te huur. Er is weinig aanbod, maar de vraag is groot en dat zie je terug in de stijgende prijzen”, zegt Holterman.  

In het centrum betaalden nieuwe huurders het laatste half jaar van 2019 iets meer: daar kost een huurwoning in de vrije sector gemiddeld €11,40 per vierkante meter per maand. Ook kleinere woningen zijn relatief duur. Woningen met een oppervlakte tussen de 60 en 100 vierkante meter, kosten gemiddeld €11,67 per vierkante meter. Grotere woningen, met een oppervlakte tussen de 100 en de 150 vierkante meter, kosten gemiddeld € 8,70 per vierkante meter per maand. Absoluut gezien zijn kleinere woningen echter nog steeds goedkoper, waardoor de vraag naar dit soort woningen groter is. Dit resulteert in een hogere vierkantemeterprijs. 

Arnhem 

In Arnhem nam de prijs als enige van de grote steden iets af. Nieuwe huurders betaalden het laatste half jaar van 2019 €11,13 voor een huurwoning in de vrije sector: € 0,05 per vierkante meter per maand minder. 

Dat zegt volgens verhuurmakelaar Eric van den Heuvel van ‘t Mauritshuis echter niets over de vraag naar woningen. “Het gebied Arnhem, Ede en Wageningen is erg in trek”, zegt van den Heuvel. “Er komen tegenwoordig steeds meer mensen vanuit het westen deze kant op, omdat wonen hier nog voordeliger is dan in de Randstad. Daarnaast is de aansluiting met het openbaar vervoer erg goed.” Ook de toename van werkgelegenheid heeft invloed op de lokale woningmarkt: “De komst van bijvoorbeeld Unilever Foods Innovation Center zorgt voor meer bedrijvigheid. Ook zien we het aantal expats toenemen, bijvoorbeeld in de wijk Schuytgraaf ten zuiden van Arnhem waar een internationale school is.” 

In het centrum van Arnhem zijn woningen duurder. Voor een huurwoning in de vrije sector betaalden huurders € 12,22 per vierkante meter per maand. Echter nam hier ook de prijs iets af: in het tweede half jaar van 2018 kostte een vrijesectorhuurwoning € 12,42. 

Voor een appartement in Arnhem betaalden nieuwe huurders in het laatste half jaar van 2019 gemiddeld €11,85 per vierkante meter per maand. Voor een eengezinswoning was dit €9,92 per vierkante meter per maand. Daar komt bij dat de vraag naar woningen in het centrum van de stad vaak veel groter is dan in andere delen, waardoor de prijzen daar gemiddeld hoger zijn. 

Ede

Van de grootste steden van Gelderland zijn nieuwe huurders in Ede het goedkoopst uit. Een vrijesectorhuurwoning kostte het tweede half jaar van 2019 €10,56 per vierkante meter per maand, tegenover €10,51 per vierkante meter per maand in het tweede half jaar van 2018.

Arnhem en Ede grootste woningtekort

Dat de prijzen in Arnhem en Ede relatief laag zijn, is opvallend. Arnhem en Ede staan namelijk net als Nijmegen in de top-10 steden met het grootste  woningtekort. Dat tekort wordt onder andere veroorzaakt door de komst van nieuwe huishoudens uit de Randstad, blijkt uit het Woonakkoord Oost.2 De komende vijf jaar trekken er naar verwachting zo’n 60.000 huishoudens richting het oosten van het land. Dit zijn voornamelijk jonge gezinnen en ouderen. Nog steeds trekken er veel mensen weg uit het oosten, maar dit zijn voornamelijk jongeren die geen woning achterlaten.  

Daarom moeten er heel wat woningen worden bijgebouwd. Er werden in 2019 al grote stappen in gezet, want onder andere in Gelderland werden er  bovengemiddeld veel nieuwbouwwoningen opgeleverd, blijkt uit cijfers van het CBS.3 Ook de komende jaren blijft de focus liggen op het versneld bijbouwen van woningen.Tot 2025 moeten er 20.000 woningen extra worden gerealiseerd, blijkt uit afspraken van het Rijk, de provincie Gelderland en 18 gemeenten. Dat aantal wordt uiteindelijk uitgebreid tot 50.000 tot 60.0000 woningen.

Uitleg berekeningen

De cijfers in deze regionale huurmonitor zijn gebaseerd op woningen die in het afgelopen half jaar via Pararius zijn verhuurd in de Provincie Noord-Brabant. De staat waarin een woning wordt verhuurd en het type huurwoning zijn van grote invloed op de gemiddelde huurprijs per vierkante meter. Alle getoonde cijfers hebben betrekking op huurwoningen die werden aangeboden op Pararius.nl en in het betreffende half jaar werden afgemeld. Alleen wijken waar over het gehele half jaar meer dan 20 metingen gedaan konden worden, zijn meegewogen in de berekeningen. Huurwoningen met een woonoppervlakte kleiner dan 60 vierkante meter (met uitzondering voor het specifieke gedeelte m.b.t. de vrije sector huurwoningen met een woonoppervlakte tussen de 50 en 75 vierkante meter) en groter dan 300 vierkante meter en met een huurprijs onder de € 720,42 (geliberaliseerde grens per 1 januari 2019 bij 146 punten) werden niet meegewogen in de berekeningen. Huurwoningen waarvan de prijs werd opgegeven als ‘prijs op aanvraag’ werden niet meegewogen in de berekeningen. In de berekening werd geen onderscheid gemaakt tussen woningen, appartementen, vrijstaande woningen, studio’s of kamers, tenzij anders vermeld.

Gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand van een huurwoning is gelijk aan de maandelijkse huurprijs gedeeld door de woonoppervlakte (in m2) van de betreffende woning.

Voor alle huurwoningen geldt dat de oppervlakte tussen de 50 en 300 vierkante meter ligt. Geen enkele woning is opgegeven als prijs op aanvraag. Alle 10 bovenstaande woningen worden dus meegewogen in de berekening.

Gemiddelde huurprijs per m2 per maand: (Som huurprijs p/m2 – p/mnd) / (aantal huurwoningen) = €164.67 / 10 = €16,47 per m2 p/mnd

Over Pararius

Pararius is het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland. Via het platform kunnen uitsluitend professionele makelaars waaronder NVM, VBO, VastgoedPRO, woningcorporaties, beheerders, beleggers en projectontwikkelaars hun beschikbare woningaanbod presenteren. Dit aanbod wordt door meer dan 4.500 verhuur- en verkoopspecialisten op Pararius aangemeld, waardoor de kwaliteit en actualiteit zeer goed is. Maandelijks verwelkomt de website meer dan 2,5 miljoen bezoekers. Deze bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang tot het aanbod van ruim 60.000 woningen. Pararius is zestalig en is met 300.000 buitenlandse kenniswerkers werkzaam in Nederland ook het grootste expatverhuurplatform van Nederland. Pararius werd opgericht in 2006 en is onderdeel van Real Estate Classifieds BV.

  1. 1  Omroep Gelderland - Nijmegen krijgt hulp om grote woningnood aan te pakken 
  2. 2 Woonakkoord Oost Nederland
  3. 3 CBS - Bijna 71.000 nieuwbouwwoningen in 2019
  4. 4 Woonakkoord Oost Nederland
  5. 5 Rijksoverheid - Snel 20.000 woningen erbij door Woondeal Arnhem-Nijmegen