Nieuws

Download de volledige huurmonitor

Laat je gegevens achter en download de volledige huurmonitor in PDF.

Aanvragen
 1. TreeHouse neemt screeningsdienst Properize over

  in Persberichten

  TreeHouse, de organisatie achter de marktleiders Pararius en Huurwoningen.nl, neemt Properize over. Properize is een innovatieve scale-up die huurkandidaten en expats screent in opdracht van makelaars.

 2. Aanbod vrije sector verder uitgedund, huurprijzen gestegen

  in Persberichten

  De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2023 met 8,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders betaalden € 18,01 per vierkante meter per maand, meldt woningplatform Pararius. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders gedaald met 15,6 procent.  

 3. Steeds meer huuraanbod verdwijnt naar de koopmarkt 

  in Persberichten

  Van alle woningen die het afgelopen kwartaal te koop werden aangeboden, was 7 procent afkomstig uit de vrije sector huurmarkt. Dit percentage is het afgelopen jaar sterk gestegen van 4 naar 7 procent. Het aantal beschikbare vrije sector huurwoningen voor nieuwe huurders is in een jaar tijd gedaald met 31,7 procent terwijl het aantal reacties op deze beschikbaar gekomen huurwoningen blijft stijgen. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2023 met 5,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In vier van de vijf grootste steden van Nederland steeg de vierkantemeterprijs veel meer dan het landelijk gemiddelde van 5,2 procent. 

 4. Vrije sector huurprijzen blijven stijgen bij dalend aanbod

  in Persberichten

  In het tweede kwartaal van 2023 werden in de vijf grote steden 27 procent minder huurwoningen aangeboden dan een jaar geleden. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg in deze steden met 5 tot bijna 8 procent. Sinds de invoering van de WOZ-cap in mei 2022 daalt het aantal huurwoningen dat wordt aangeboden in de vijf grote steden drastisch in vergelijking met het aanbod in heel Nederland terwijl de vraag juist toeneemt. Een duidelijke voorbode van wat er te gebeuren staat als verdere regulering van de middenhuur doorgang vindt, menen vastgoedexperts.

 5. Huurders verdringen zich voor schaars aanbod in vrije sector

  in Persberichten

  Het aantal aanvragen dat binnenkomt op een beschikbare huurwoning in Nederland is de afgelopen jaren verviervoudigd. Met name in de grote steden is de druk op de vrije sector huurmarkt hard toegenomen. Woningplatform Pararius vergeleek de eerste kwartalen van 2021, 2022 en 2023 en constateert onder andere dat een beschikbare huurwoning in Amsterdam kan rekenen op zes keer zoveel animo. Onder internationale organisaties en vastgoedexperts neemt de bezorgdheid over de kabinetsplannen voor de huurmarkt en de reeds zichtbare effecten toe. Huurders reageren en masse op vrijgekomen huurwoningen terwijl het totale huuraanbod afneemt.

 6. Huurprijs stijgt in grote steden door schaarser huuraanbod

  in Persberichten

  In de vijf grootste steden is de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in het eerste kwartaal van 2023 gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In bijna 75 procent van (middel)grote Nederlandse steden gebeurde hetzelfde. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam steeg de vierkantemeterprijs met meer dan 4 procent. Onder vastgoedexperts neemt de bezorgdheid over de kabinetsplannen voor de huurmarkt en de reeds zichtbare effecten toe. Huurders reageren en masse op vrijgekomen huurwoningen terwijl het totale huuraanbod afneemt.

 7. Grote onrust over plannen De Jonge

  in Persberichten

  Om makelaars te informeren over de mogelijke impact van de komende veranderingen organiseerde huurplatform Pararius op donderdag 16 februari een informatiebijeenkomst in het World Trade Center Rotterdam.  Er kwamen ruim 250 makelaars op af vanuit het hele land.

 8. Landelijke huurprijs vrije sector daalt 

  in Persberichten

  De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2022 met 1,1 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Kale en gemeubileerde huurwoningen stegen in prijs, de prijs van gestoffeerde woningen ging naar beneden. Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders met 8,9 procent.

 9. Lichte huurprijsstijgingen in de vrije sector 

  in Persberichten

  De gemiddelde huurprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2022 met 0,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Kale en gemeubileerde huurwoningen stegen in prijs, de prijs van gestoffeerde woningen bleef gelijk. Een huurwoning stond gemiddeld 34 dagen online, 8 dagen korter dan een jaar geleden. 

 10. Huurprijsstijging vrije sector vlakt licht af  

  in Persberichten

  In het tweede kwartaal van 2022 is de gemiddelde huurprijs van vrije sector huurwoningen met 1,3 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De huurmarkt laat daarmee een heel ander beeld zien dan de koopmarkt, waar de prijzen in het tweede kwartaal van 2022 met 10,6 procent stegen.

 11. Huurprijzen vrije sector verder gestegen 

  in Persberichten

  De vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen is in het eerste kwartaal van 2022 met gemiddeld 6,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders betaalden 5,4 procent meer voor een kale huurwoning, 9,1 procent meer voor een gestoffeerde huurwoning en 6,1 procent meer voor een gemeubileerde huurwoning.

 12. Prijzen vrije sector huurwoningen bereiken nieuw hoogtepunt 

  in Persberichten

  De vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector klimt verder omhoog. In het vierde kwartaal van 2021 betaalden nieuwe huurders gemiddeld 5,3 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2020. Dit is de grootste procentuele stijging sinds het derde kwartaal van 2018, toen de huurprijzen stegen met 5,9 procent. 

 13. Wat Pararius doet om fraude te voorkomen 

  in Persberichten

  De woningmarkt is extreem krap. De vraag is hoog, het aanbod klein. De uitzonderlijke krapte op de huurwoningmarkt lijkt een uitnodigend speelveld voor fraudeurs, zo blijkt uit onderzoek van de Fraudehelpdesk. Signalen over fraude rond de verhuur van woonruimten nemen sinds kort weer toe. Met name in de periode tussen augustus tot en met november; een periode waarin de vraag naar huurwoningen vaak stijgt.

 14. Starters zoeken lang op ‘ongunstige’ woningmarkt en passen hun wensen vaak aan

  in Persberichten

  De Nederlandse woningmarkt is krap en staat onder spanning. De media berichten er vrijwel dagelijks over, en onlangs waren er landelijke woonprotesten. Het is in de huidige situatie voor iedereen moeilijk om een passend huur- of koophuis te vinden, maar starters hebben het nóg lastiger dan anderen. Een grote meerderheid van hen noemt de markt dan ook ‘ongunstig’, slechts een derde geeft zichzelf een kans van slagen en meer dan de helft woont nu niet naar tevredenheid. Ook past een groot deel de woonwens aan, zoekt één op de twee langer dan een jaar en wonen veel starters langer thuis dan gewenst. Ruim zes op de tien starters stellen tijdens hun zoektocht bovendien hun budget naar boven bij.

 15. Vrije sector huurprijzen weer in de lift

  in Persberichten

  De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2021 met 2,5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen vier kwartalen daalden de huurprijzen in de vrije sector als gevolg van Covid-19, maar dit kwartaal werd wederom een prijsstijging gemeten.

 16. Pararius en Clappform lanceren dataplatform Realstats

  in Persberichten

  Vandaag lanceren woningplatform Pararius en data analyse bedrijf Clappform een nieuw platform genaamd Realstats. Realstats stelt datasets en datanalyses ter beschikking aan organisaties met specifieke vraagstukken over de lokale huurmarkt. Vastgoedprofessionals kunnen zo met behulp van Realstats investeringsrisico’s beperken en huuropbrengsten optimaliseren. 

 17. Huurprijzen in de vrije sector verder gedaald

  in Persberichten

  De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het tweede kwartaal van 2021 met 2 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders betaalden € 16,37 per vierkante meter per maand. Dit is het vierde kwartaal op rij waarin een procentuele prijsdaling werd gemeten.

 18. Huurprijsdaling ingezet in alle G5-steden

  in Persberichten

  De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal van 2021 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders betaalden € 16,34 per vierkante meter per maand, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

 19. Opnieuw dalende huurprijzen in vrije sector

  in Persberichten

  De gemiddelde landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw gedaald. Een nieuwe huurder betaalde € 16,16 per vierkante meter per maand voor een vrije sector huurwoning, 3,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Een vergelijkbare prijsdaling werd voor het laatst gemeten in het vierde kwartaal van 2012.

 20. Logica over tijdelijke huurcontracten incorrect

  in Persberichten

  Volgens Platform Investico zijn tijdelijke huurcontracten een landelijk probleem, omdat ze niet voor substantieel meer woningaanbod hebben gezorgd. Daarentegen konden huurprijzen wel harder stijgen en kwam de doorstroming vanuit de sociale huur op een historisch dieptepunt. Jasper de Groot, directeur van Pararius, ziet echter andere verbanden.

 21. Landelijke huurprijs voor het eerst in zes jaar gedaald

  in Persberichten

  De gemiddelde landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector is voor het eerst in zes jaar tijd gedaald. Een nieuwe huurder betaalde in het derde kwartaal van 2020 gemiddeld € 16,56 per vierkante meter per maand. Dat is 0,4 procent minder dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De laatste prijsdaling werd gemeten in het derde kwartaal van 2014 toen de huurprijzen daalden met 0,1 procent. 

 22. Dalende huurprijzen in grote en middelgrote steden

  in Persberichten

  De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het tweede kwartaal van 2020 met 2,4 procent gestegen. Nieuwe huurders betaalden € 16,70 per vierkante meter per maand, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De huidige prijsstijging is de kleinste prijsstijging sinds het eerste kwartaal van 2015.

 23. Huurplafond bereikt in meer dan 20 Nederlandse steden

  in Persberichten

  De gemiddelde vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen die in het eerste kwartaal van 2020 vrijkwamen voor nieuwe huurders is gestegen met 2,6 procent. Sinds het tweede kwartaal van 2015 werd op Pararius niet zo’n kleine prijsstijging gemeten. Ook in meer dan twintig kleine en middelgrote steden stegen de prijzen het afgelopen kwartaal minimaal.

 24. Huurprijsontwikkeling Gelderland

  in Persberichten

  In de tweede helft van 2019 betaalden nieuwe huurders in de provincie Gelderland gemiddeld € 11,30 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. Dat is een stijging van € 0,43 per m2 per maand ten opzichte een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

 25. Huurprijsstijging in vrije sector koelt af 

  in Persberichten

  inds het vierde kwartaal van 2018 blijven de prijsstijgingen elk kwartaal onder de 5 procent, blijkt uit de laatste cijfers van woningplatform Pararius. In het vierde kwartaal van 2019 stegen de huurprijzen met 4,8 procent naar een gemiddelde vierkantemeterprijs van € 16,77 per maand ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 

 26. Huurprijsontwikkeling Noord-Brabant

  in Persberichten

  In Noord-Brabant betaalden nieuwe huurders in de eerste helft van 2019 gemiddeld € 12,96 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. Dat is bijna een euro meer dan dezelfde periode in 2018: toen betaalden nieuwe huurders € 12,05 per vierkante meter per maand. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

 27. Huurprijsstijging vrije sector blijft gematigd 

  in Persberichten

  Er is nog altijd sprake van een gematigde huurprijsstijging in de vrije sector, blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van woningplatform Pararius. De landelijke vierkantemeterprijs van huurwoningen steeg met 3,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Bij het betrekken van een nieuwe, kale huurwoning betaalden huurders € 11,56 per vierkante meter per maand. Een gestoffeerde woning kostte gemiddeld € 15,83 en een gemeubileerde woning € 19,33.

 28. Nieuwbouw met één klik op Pararius via NieuwbouwOffice

  in Persberichten

  Pararius en Nieuwbouw Nederland bundelen hun krachten door middel van een koppeling tussen beide platforms. Projectontwikkelaars kunnen zo eenvoudig een groot bereik voor hun nieuwbouwprojecten genereren. Ook worden dagelijkse processen vereenvoudigd, terwijl alle belangrijke gegevens op één plek worden beheerd.

 29. Grote huurprijsverschillen binnen Rotterdam

  in Persberichten

  Nieuwe huurders betaalden in de eerste helft van 2019 gemiddeld € 16,29 per vierkante meter per maand voor een vrijesectorhuurwoning in Rotterdam. Dit is bijna een euro meer dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Op wijkniveau zijn de prijsverschillen echter vrij groot.